Het Managen van een Cashflow Crisis

Het Managen van een Cashflow Crisis


Kasstroomtekorten zijn een veelvoorkomende oorzaak voor het falen van bedrijven. Zelfs met een zorgvuldig cashbeheer kan een onvoorziene gebeurtenis uw bedrijfsfinanciën in de war sturen. Dus, wat kunt u doen als een cashflow crisis toeslaat? In deze nieuwsbrief zullen we enkele strategieën bekijken voor het managen van een situatie als deze.


Uw vorderingen versnellen


Aangezien dat een cashflow tekort betekent dat er meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt, is één ding dat u onmiddellijk kunt doen, beginnen met het omkeren van deze kasstroom. Het versnellen van uw vorderingen is een goed begin, aangezien er verschillende manieren zijn om te bepalen hoe en wanneer u wordt betaald.


U kunt nieuwe klanten bijvoorbeeld vragen om een aanbetaling of gedeeltelijke vooruitbetaling in plaats van ze te factureren zodra ze hun product of dienst hebben ontvangen. U kunt ook eerder en/of vaker facturen verzenden (dit laatste is vooral waardevol als u voor diensten factureert). Controleer uw facturen op achterstallige betalingen en zorg ervoor dat deze asap worden betaald. Maak het klanten ten slotte gemakkelijk om te betalen door extra betaalmethoden aan te bieden (bijvoorbeeld mobiel of elektronisch betalen).


Onderhandelen over uw schulden


U kunt daarentegen ook kijken naar het uitstellen van betalingen aan uw eigen leveranciers. Als u een goede langdurige werkrelatie met hen hebt, wees dan eerlijk over uw cashflow problemen en kijk of u kunt onderhandelen over termijnen of latere vervaldata voor uw betalingen. Ze zullen waarschijnlijk flexibel zijn, vooral als uw eerdere betalingen steeds op tijd zijn gebeurd.


Kosten verlagen en niet-essentiële activa verkopen


Een cashflow crisis is een perfect moment om elke cent die uw bankrekening verlaat, onder de loep te nemen (hoewel u hopelijk al die tijd reeds goed op uw uitgaven hebt gelet). U moet misschien enkele moeilijke beslissingen nemen over wat u wel en niet kunt betalen, om te behouden en alleen uit te geven aan wat uw bedrijf draaiende houdt en inkomsten genereert.


Bovendien, als u echt in de problemen zit, kunt u een aantal niet-essentiële bedrijfsmiddelen verkopen om snel wat geld op te halen. Onnodig te zeggen dat dit slechts een tijdelijke oplossing is, aangezien deze activa slechts één keer kunnen worden verkocht. Maar sommige inkomsten zijn beter dan geen, en deze maatregel kan u en uw bedrijf helpen om weer op de been te komen.


Lenen


Tot slot kunt u enkele leenmogelijkheden bekijken. Dit zou het laatste item op uw noodlijst moeten zijn, omdat het afsluiten van een lening of een creditcardvoorschot wel wat nadelen heeft. U moet op de hoogte zijn van de rentetarieven en terugbetalingsvereisten en beslissen of dit echt een haalbare oplossing is of dat het later grotere problemen zal veroorzaken omdat u nog meer schulden hebt aangegaan.

 

En vergeet niet dat er professionals zijn die kunnen helpen! Als u het gevoel heeft dat uw bedrijf in de problemen zit en hulp wenst om uit een cashflow crisis te komen, dan maak ik graag een afspraak om uw financiën weer op de rails te krijgen.